×

Aloe soorten

ALGEMEEN, over de Aloe planten -soorten- lees hieronder .

Oorspronkelijke herkomst:  Afrika, Arabisch schiereiland

De naam Aloe is waarschijnlijk afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’ of het Hebreeuwse woord‘allal’, die beide ‘ bittere substantie’ betekenen. In Afrika noemen ze de plant ‘Aalwijn’, wat eveneens‘bitter sap’ betekent.

Tot het geslacht Aloe behoren ca. 300 plantensoorten met verdikte bladeren (bladsucculenten).Vroeger werden ze, samen met de verwante vetplantengeslachten Haworthia en Gasteria tot deLeliefamilie (Liliaceae) gerekend. 

Uit DNA-onderzoek bleek echter dat deze planten moleculair,erfelijk beschouwd, verschillen met de soorten uit de Leliefamilie. Sindsdien behoren ze, evenals bijvoorbeeld Kniphofia en Eremurus tot de Affodilfamilie (Asphodelaceae).

Er zijn grote verschillen in afmetingen tussen de aloësoorten. De kleinste soort is Aloe saundersiae

die een rozet van grasachtige bladeren heeft. De bladeren liggen op de grond en de diameter van het rozet is ca. 10 cm. Het andere uiterste is de soort Aloe bainesii (syn. voor Aloe barberae)  die kan uitgroeien tot een 20 m. hoge boom.

 

ALOE VERA  OOK WEL GEZONDHEIDSPLANT GENOEMD.

Van de aloë’s wordt Aloe vera het meest gebruikt voor de productie van commerciële producten.

Welkom op de website www.annycactus.nl  Passie voor Leven

De plant heeft 2 wetenschappelijke namen. Dit is te wijten aan verwarring omtrent de oorspronkelijke  herkomst van de plant. De plant is namelijk niet afkomstig van Barbados maar van het Arabisch Schiereiland.  Op Barbados worden deze planten slechts gekweekt. Dus veranderde men de naam in Aloe vera barbadensis ‘Miller’. Dit was echter wel een hele mond vol. Al snel sprak men alleen over Aloe vera. Thans wordt de plant ook officieel  Aloe vera genoemd en is Aloe vera dus

een synoniem voor Aloe barbadensis  ‘Miller’.

 

Aloe Arborescens (Boomaloë)

Aloe arborescens is een grote, veelhoofdige plant die zijn naam (boomaloë) dankt aan zijn stamvormende groei. De boomaloë kan 3 tot 4 meter hoog worden. De plant heeft zich in de loop der jaren aangepast aan diverse groeiplaatsen, maar zijn oorspronkelijke habitat bestond uit bergachtig gebied met als favoriete plaats bergkammen, rotsachtige richels en kliffen. Ook werd deze plant gevonden in dichtbegroeide bossen. Het is een van de weinige aloë’s die groeit op plaatsen van zeeniveau tot aan de toppen van de bergen.

Aloe arborescens wordt ook wel Krantzaloe genoemd. Deze naam verwijst naar het Afrikaanse woord “krantz” dat “rotsachtige klif” betekent.
Aloe arborescens is een van de ongeveer 130 aloë-soorten die inheems zijn in Zuid-Afrika, Malawi, Mozambique, Swaziland en Zimbabwe. Het is waarschijnlijk de meest wijd en zijd gecultiveerde aloë in de wereld die als kuipplant vaak te vinden is op buitenplaatsen en in kasteeltuinen. De plant behoort  tot de eerste groep aloë’s die verzameld en geplant werden in de Company’s Garden in Cape Town. In 1674 begon professor Commelin de plant in Amsterdam te kweken. Zeven jaar later was de plant voor het eerst in de Hortus Amsterdam te bezichtigen.

De plant produceert een zoete nectar waarop vogels, vlinders en bijen af komen.

Traditionele toepassingen:

  • In Zuid-Afrika plant men de boomaloë als een beveiligingsomheining rondom kralen
  • De Zulu’s gebruiken afkooksels van de bladeren bij  bevallingen en bij de behandeling van zieke kalveren
  • In de Transkei gebruikt men de plant tegen maagpijn en wordt het gegeven aan kippen om te voorkomen dat ze ziek worden
  • De mensen in het Oosten kweken deze aloë in hun tuinen als een gemakkelijke eerste-hulp-middel tegen brand- en schaafwonden.

Het Westen kreeg pas oog voor de helende eigenschappen van deze plant nadat zijn heilzame werking bij de behandeling van de stralingsslachtoffers in Hiroshima bekend werd. Aloe arborescens is het enige andere lid van de aloëfamilie die naast Aloe vera veelvuldig gebruikt wordt voor medicinale doeleinden, met dezelfde effectieve werking. Aloe arborescens wordt, vanwege zijn bacteriegroei-remmende werking, veelal toegepast om brandwonden te behandelen.

 

Aloe Polyphylla - "Edelsteen van de Drakenberg"

Oorspronkelijke herkomst
Deze fascinerende, stamloze Aloe is afkomstig van de Malutibergen in Lesotho en van de Drakensberg in KwaZoeloe-Natal. Beide koninkrijken liggen in het zuiden van Afrika.  Aloe polyphylla groeit in de spleten van basaltrotsen op erg steile hellingen tussen 2000 en 2500 meter hoogte en soms nog hoger. Hier valt regelmatig sneeuw. Regen en mist komen er het hele jaar voor. De plant tolereert temperaturen tussen de -12°C en +32°C.

Spiraalaloë
Het meest opvallende zijn de brede, grijsgroene bladeren, die in een perfecte spiraal lopen. Dit kan zowel links- als rechtsdraaiend zijn. Aloe polyphylla wordt daarom Spiraalaloë genoemd. De planten moeten eerst 20-30 cm in doorsnee zijn voordat de spiraalvorming begint. De spiraal wordt gevormd door 5 bladrijen die elk bestaan uit 15 tot 30, elkaar overlappende, bladeren. De soortnaam polyphylla betekent dan ook “veel bladen”. De, doorgaans donkere, paarsachtig-bruine bladpunten zijn behoorlijk scherp. Spiraalaloë siert zich in de lente en vroege zomer met geel-rood-oranje bloemen.

Bedreigde status

Aloe polyphylla is één van ’s werelds meest bedreigde plantensoorten. Zijn verspreidingsgebied wordt bedreigd door drie factoren:

  • Het jarenlang achtereen in overvloedige mate verzamelen van de plant door succulentenliefhebbers
  • Voor de bestuiving is de plant afhankelijk van de Malachite Sunbird, een vogelsoor die eveneens in zijn voortbestaan ernstig wordt bedreigd
  • De groei van het aantal landbouwbedrijven

Gebruik
Aloe polyphylla wordt door de inheemse bevolking gebruikt voor het vervaardigen van traditionele medicijnen. Er worden ook veel geluksamuletten van gemaakt.

 

 

 

 

Een greep uit het fotoalbum

Privacyverklaring | Copyright by Belevingspark Cactus Oase - Ruurlo | Created by