×

Planten

Exotische planten

Grevillea johnsonii
Grevillea johnsonii, ook bekend als ‘Johnson’s Grevillea’, is een plant die groeit in Australië. Het groeit tussen de 2 en 4,5 meter. De bladeren zijn tussen de 10 tot 25 cm lang en zijn 0,7 tot 1,5 mm breed. Bloemen verschijnen normaal tussen augustus en november.

 

Metrosideros exelsus - IJzerboom
De Metrosideros exelsus wordt ook wel de pohutukawa door de Maori genoemd en komt uitsluitend voor in Nieuw-Zeeland. De bladeren zijn elliptisch, tot 10 cm lang en de bloemen groeien in dichte kluwens.

 

Strelitzia reginae - Paradijsvogelbloem
De paradijsvogelbloem of vogelkopbloem komt origineel uit Zuid-Afrika. Het heeft de naam ‘paradijsvogelbloem’ gekregen, vanwege de bonte kleuren. Het is een forse, tot 2 m hoge, overblijvende plant. De bladsteel kan tot 1,2 m lang worden. De bloem bevat een bootvormige, 12-26 cm lang, vaak haaks afstaande, grijsgroene en schutblad, vaak met een rode rand.  


 

Cycas revolta
Deze palmachtige soort komt oorspronkelijk uit Japan en is daar een populair siergewas. Het wordt ook wel 'cycaspalm', 'smalbladige sagopalm' of 'vredespalm' genoemd. Deze plant bevat een mannelijke en een vrouwelijke variant. De mannelijke (microsporofyllen) staan in een strobilus of kegel. De vrouwelijke (macrosporofyllen) staan in kransen om de stam van de plant. De CactusOase heeft de vrouwelijke variant. 


Camellia japonica - Japanse roos
De Camellia is een groenblijvende struik met glanzend leerachtig blad. Deze plant krijgt grote opvallende bloemen, die als één van de eerste na de late winter verschijnen. De bloei gaat tot nog lang in het voorjaar door. Tijdens de bloei verspreiden de bloemen een heerlijke geur.


 

Erythrina crista-galli - Koraalboom
De Erythrina crista-galli komt van nature voor in Argentinië, Uruguay, Brazillië en Paraguay, maar wordt nu ook vaak gebruikt als straat- en tuinboom in Californië (VS). De Erythrina is een kleine boom, die normaal gesproken 5-8 meter hoogt wordt met een stamomtrek van ongeveer 50 cm. De boom bloeit in de zomer van april tot oktober. De bloem is de nationale bloem van Argentinië en Uruguay.


 

Diascorea Elephantipes - Olifantspoot - Zuid-Afrika
De plant vormt grote, bovengrondse, stamvormende, eetbare knollen die een diep gegroefde oppervlak hebben. De schors van de knol is kurkachtig en is verdeeld in grillige stukken. De knollen lijken op de poten van een olifant, vandaar de gebruikelijke naam olifantspoot. Andere namen zijn o.a. schildpadrug en Hottentottenbrood. De stam kan 3 meter hoog worden en de plant kan een leeftijd van 70 jaar bereiken. Ook qua gewicht zijn het botanische giganten. In 1890 vond men een exemplaar van 300 kg. Uit de knol groeien, in juli en augustus, klimmende takken met hartvormige bladeren die in het daaropvolgende voorjaar weer afsterven. De bloemen zijn licht groengeel. De planten zijn eenhuizig. Om zelf zaad te kweken heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. Het verschil is goed te zien. Vrouwelijke bloemen hebben namelijk geen stuifmeel.

In 1954 ontdekte men dat de olifantspoot geneeskundige stoffen bevatte. Vanaf dat moment kregen de planten economische waarde. Ze werden dan ook op grote schaal gekweekt voor de wetenschap. Planten met grote knollen zijn in de handel duur. Daarbij zijn ze vaak geroofd uit de natuur.

Verzorging:
Gedurende de groei veel water geven, alsmede verdunde mest. Tijdens de rustperiode zeer spaarzaam tot geen water geven, anders is er kans op rot. De planten kunnen in de winter tegen relatief lage temperaturen, maar ze verdragen geen vorst.

 

Een greep uit het fotoalbum

Privacyverklaring | Copyright by Belevingspark Cactus Oase - Ruurlo | Created by