×

Planten

 

 

Diascorea Elephantipes - Olifantspoot - Zuid-Afrika

De plant vormt grote, bovengrondse, stamvormende, eetbare knollen die een diep gegroefde oppervlak hebben. De schors van de knol is kurkachtig en is verdeeld in grillige stukken. De knollen lijken op de poten van een olifant, vandaar de gebruikelijke naam olifantspoot. Andere namen zijn o.a. schildpadrug en Hottentottenbrood. De stam kan 3 meter hoog worden en de plant kan een leeftijd van 70 jaar bereiken. Ook qua gewicht zijn het botanische giganten. In 1890 vond men een exemplaar van 300 kg. Uit de knol groeien, in juli en augustus, klimmende takken met hartvormige bladeren die in het daaropvolgende voorjaar weer afsterven. De bloemen zijn licht groengeel. De planten zijn eenhuizig. Om zelf zaad te kweken heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. Het verschil is goed te zien. Vrouwelijke bloemen hebben namelijk geen stuifmeel.

In 1954 ontdekte men dat de olifantspoot geneeskundige stoffen bevatte. Vanaf dat moment kregen de planten economische waarde. Ze werden dan ook op grote schaal gekweekt voor de wetenschap. Planten met grote knollen zijn in de handel duur. Daarbij zijn ze vaak geroofd uit de natuur.

Verzorging:
Gedurende de groei veel water geven, alsmede verdunde mest. Tijdens de rustperiode zeer spaarzaam tot geen water geven, anders is er kans op rot. De planten kunnen in de winter tegen relatief lage temperaturen, maar ze verdragen geen vorst.

 

Een greep uit het fotoalbum

Privacyverklaring | Copyright by Belevingspark Cactus Oase - Ruurlo | Created by